GEAR

Oprema

Dobijam dosta pitanja na temu mojih gitara, pojačala, čak i pedala. Izgleda da se oko njih raspreda neka mitologija. Nisam od onih koji se previše bave opremom, ali naravno da ne mogu da izdržim da mi barem malkice nisu fetiš… ali ipak, to je samo alat, i to treba stalno imati u vidu. Evo, da ne bude previše nagađanja, nešto o mom arsenalu.

Telecaster Thinline 69

Moja prva glavna gitara, sa kojom sam dugo svirao je Fender Telecaster Thinline model iz 69-te proizvedena u aprilu 1969, pravi raritet. Kupio sam je u svojoj 17 godini od nekog lika, koji je prodavao nju i bormašinu u paketu. Bormašinu nisam uzeo. Vrlo izrazit “texas twang” karakter koji zahtjeva mnogo pažnje i odricanja. Ali toliko je dobra, da mi je sada žao da je akam po putovanjima i kombijima, jer se plašim da je ne oštetiim ili da mi je neko ne mazne. Sada obitava na sigurnoj lokaciji negdje u EU. Svako toliko odem da je obiđem, izvadim je iz kofera i iskreno joj se divim.

telecaster thinline
Stratocaster Natanesku

Stratocaster Natanesku

Fender Stratocaster 40′ Anniversary sam dobio od brata na poklon za 40 rodjendan. Dobra gitara. Nabavljena preko njegovih međunarnodnih veza i stručno izabrana u nekoj legendarnoj prodavnici NOS gitara u Seattlu. Bila je crvene boje ali je slikar Natanesku to riješio, prefarbao u fotogeničnu plavu boju i prekrio njegovim vukolizovima i pičkopaucima, recimo, jebajga. Vlatko Stefanovski je čekirajući je izrekao veliku mudrost: “Stratocaster je kao Stojadin. Kad se potrefi onda služi u pizdu manterinu!” Sviram je redovno na koncertima.

Gibson L6S Fretless

Gibson L6S iz 1970-te, solidan komad. Nabavio sam je negdje oko 1993 godine i u prvom naletu jutarnje rose joj odredio skidanje pragova. Majstor Mirko Tasić je to veoma vješto uradio, postavio fretboard od ebonovine i od gitare napravio ozbiljan fretless. To nije sve, ovu gitaru je preslikao Vojo Stanić, moj Novljanin, kolega jedriličar i jedan od najvećih slikara današnjice. Ne nosim je stalno, samo kad imam napad gitarske drskosti.

gibson fretless
gusle gitara 1 gusle gitara 2 gusle gitara 5 gusle gitara 6 gusle gitara 7 gusle gitara 8

Gusle gitara

Gusle gitara je ručni rad, oblik PRS, tijelo je rad legendarnog Mirka Tasića, vrat je uradio nenadmašni Andras Szandor Šanjika, a magnete eksponencionalni Chukamoto. Sakralno-etno rezbariju na njoj je uradio eminentni umjetnik Danilo Krstajić. Zahtjeva promjenu hardvera jer tremolo i ključevi sada više ne dostižu kvalitet čitave gitare. Čim nabavim vrhunski hardver koji gitara zaslužuje, sviraću je opet. Eto, u toku 2014 e promijenili smo hardver, stavili smo najbolje od najboljeg.

gusle gitara 4

Malo sam je svirao i shvatio da mi je gitara teška, umarala me. I za to smo našli lijek. Chukamoto je jedva dočekao da se dohvati bušilice. I kao šlag na torti, dodali smo roll nut, konjić sa kuglagerima koji omogućuje da dok tremolo radi ., žice neometano klize preko njega , da se ne zaglavljuju i ne raštimavaju u običnom “konjiću”. Zatim poklopac za šipku. Mašala

Gibson L5

Gibson L5 Custom, jazz fetiš gitara. Poslije jedne turneje sam imao pare, pala mi je za oko i kupio sam je najviše zbog toga što je nekada bila vlasništvo Šuleta Jovovića, jazz majstora, u želji da mi preko gitare prijene malo njegovog velikog znanja. Na njoj uglavnom vježbam tako da ćete je teško vidjeti uživo. To vježbanje izgleda tako što pustim internet radio sa swingom iz 40 tih i 50 ih i drndam kako znam uz njih.

gibson l5
Marshall JMP 900 Marshall JMP 900

Marshall JMP 900

Moj glavni pojačivač iz 1960-ih godina. Kupio sam ga jeftino neispravnog kao gimnazijalac od Boža Kortizije, kolege gitariste iz Zvekovice, naselja pored Cavtata. Nakon serije popravki, probudio se u njemu stari sjaj. Nisam svirao nikada na boljem Marshallu, zaista. Brat iz Londona dovukao avionom Marshall Box sa dvije 12-ice Celestion kao lični prtljag. Drugar Bošnjački mi je to sve obložio u bidermajer stilu. Naravno ne nosam ga naokolo nego sviram na rezidentnim pojačalima, nije mi problem, samo da je nešto sa drivera.

Fender Vibrolux

Takođe makina sportiva iz 1960-ih, izvanredno pojačalo, divno se slaže sa L5 Custom, to stvarno zajedno zvuči kao klavir. Njega sam nabavio snenih devedesetih u Danilovgradu, od čovjeka koji se selio u Čikago. Bio je nekada nešto budžen oko ulazne lampe i tu i tamo nešto zazuji ali to je kul. Majstori ga ne vole, nije im jasan. “Šta ti je bre ovo Rambo, ko ti je ovo radio?” – u tom stilu. Nema nikakve veze sa modernim Vibroluxima. Me gusta.

fender vibrolux
Marshall JMP 900

Vlad

Vlad, zanimljiv custom kombo, lampa ulaz, tranzistor izlaz, faciebat u Skoplju, by legendarni Vlade, Makedonac. Zanimljivost je što sam tražio da ručka bude “ready made”, slijedeći metod čuvenog Duchampa. Dakle, od starog Fiće, Zastave 750, ručka koja je stajala na prednjoj maski do suvozača, sa autootpada je pronašla svoj novi život na ovom unikatnom pojačalu. Obloženo kožom, prevrnutom. Unutra je zvučnik celestion, 12″. Radi izvanredno.

Akustična gitara “Garbage warior”

Prije neki dan je pronašao na smeću. Puknuta, prljava, u žalosnom stanju. Ali imala je neki šarm, prosto me zvala da je skupim sa smeća i popravim. Bila kod jednog majstora, koji joj je okrpio korpus. Sad je kod Mirka TAsića, mijenja joj pragove i ravna vrat. Ovo je slika prije nego što je otišla kod majstora.

fender acoustic

Ostala roba

Od efekata za gitaru koristim prije svega Bossov štimer, bez kog je nemoguće zvučati pristojno. Po nekad na bini jednostavno ne čujete da li ste naštimani. Tu je i Wah Wah VOX, ali je prepravljen, to je zbudžio Chukamoto, ne znam šta mu je radio, ali odlično radi. Distortion ručne izrade, uradio ga je Chukamotov kolega, ime ću uskoro upisati, znam da je momak gitarista i da živi u Novom Sadu. Tu je i nekakav Ring modulator, uguran u kućište od Weeper wah pedale, pravi neopevanu buku, vrlo mi je simpatičan. Njega je napravio čuveni Gonzo, trenutno angažovan na izradi elektronike za bespilotne letilice. Pedal board smo napravili tako što smo sve pedale postavili na plastičnu gajbu, i iskoristili napajanje od starog SSL stola, to je naravno sve zbudžio već standardni Chukamoto. Pedalbord je proizvod šestomjesečnog brainstorminga izmedju mene i Chukamotoa Kako napraviti pedalbord koji je lagan, praktičan, jeftin i originalnog izgleda? Marcelle Duchamp je pomogao svojom Ready Made umjetničkom procedurom

pedalboard 1 pedalboard 2