Šta znaci “Oprem dobro – turbo folk”?

Tacno ono što znaci. Dakle, u pitanju su dvije kovanice, jedna je vrlo stara, druga je nova, a izmislio sam je prije petnestak godina ja, kad sam pokušavao da smislim neko pogrdno ime za pravac muzike koji se nezadrživo radjao upoznavanjem folk kompozitora sa novim, elektronskim instrumentima. U toj muzici postojalo je sve , osim dobrog ukusa. Moj zadatak je da podsjetim na originalno znacenje fraze «turbo folk». Ipak, priznacete, logicno je , da kada nešto izmislite, intelekualno pravo svojine je neprikosnoveno, samim tim pravo tumacenja je zapravo, samo moje.

Svirao si u Škofija Loki, a sviraceš uskoro u Puli. Praviš li razliku izmedu publike ovde i u ostatku bivše YU?

Nema razlike, u pitanju je jedan isti soj ljudi, manje ili više u svojoj sredini, a medjusobno su, bez obzira odakle su, potpuno isti.

Da li je direktno obracanje publici, ( ne mislim pesmom) deo scenarija ili potpuno spontano?

Kroz citavu istoriju scenske umjetnosti akteri su se direktno obracali publici u razlicitoj formi. Na koncertima to obicno radi voditelj, u pozorištu narator….pojavom pop kulture, u kojoj su na stage pušteni neobrazovani ljudi, ta lijepa navika obracanja publici zapravo je nestala pod silinom samoljubivosti i ogranicenosti aktera.

Na koji nacin je festival EXIT za tebe važan?

Jednostavno, to je najveci muzicki festival istocne Evrope. To što se dogadja baš kod nas, ne nimalo mu ne umanjuje mu vrijednost. Naprotiv.

Možeš li sebe da zamisliš na festivalima u Budvi i Herceg Novom?

Teško, sa ovom programskom politikom. Kic i Šund su zapravo izuzetno vitalni zato što po default-u odbijaju sve što ima bilo kakvog smisla. Dakle, možda bih se ja i pojavio sa nekom dvosmislenom kvazi pop numerom, ali organizatori ne pokazuju interesovanje u jednakoj mjeri u kojoj sam ja indiferentan.

RASMC pre i posle 5. oktobra?

Pa tada je bilo jednostavnije, imali smo krivca za sve. Sada uvidjamo da sami moramo da mijenjamo navike ako želimo da živimo bolje. Radim 3 puta više nego prije. Ne tezgarim tri puta više, nego provodim vrijeme u studiju, proizvodim muziku. Nekako znam da je insistiranje na kvalitetu jedini dugorocni put koji ima smisao.

Kako sebe vidiš u ulozi roditelja, a kako u ulozi muža?

Teško da o tim stvarima mogu da govorim sa distance, prosto, stvari mi se dogadjaju neposredno tu je teško biti pametan. Djeca me cine organski srecnim, ženin osmjeh organski zadovoljnim.

S obzirom da sebe smatraš vanzemaljcem, kada ce ceš prevazici titulu svjetskog i postati vasionski mega car?

Povodom izlaska mog novog CD a – “Turbo folk –Oprem dobro”, unapredjen sam u Interplanetarnog Giga Suverena Suncevog Sistema. Naravno to je još daleko od preuzimanja kontrole nad citavom vasionom, jedan drugi gospodin trenutno drži to radno mjesto. To bi ipak trebali da znate, kao pripadnik sedme sile. Ili osme, nisam više siguran.

Da li te tacno da si karijeru poceo koncertom svirajuci na usisivacima?

Ne, poceo sam puno ranije,ali tad je prvi put javnost ozbiljniji obratila pažnju na moj rad.

Šta je to što još uvek nisi postigao u životu/karijeri, a želeo bi?

Samo želim da kvalitet koji pružam dobije zadovoljavajuci tretman. Kako u javnom, tako I u privatnom sektoru.