Nedavno je u izdanju B92 objavljen Vaš novi album. Opišite ga u nekoliko rečenica.

To je konglomerat razlicitih ideja i radova nastalih tokom poslednje dvije godine, u kome se sudaraju dva stila, jedan sviracki,  prilicno jazzy, i drugi malo kockastiji, radjen modernim alatima. Tekstovi, kao i uvijek, tretiraju drustvene fenomene iz mog licnog ugla, opsirnije na www.ramboamadeus.com 

Šta znači Oprem dobro?

Oprem je prvo lice prezenta glagola opreti, odupreti, osloniti se.Dakle, kao sto je rekao slavni matematicar Newton,  »Dajte mi oslonac, izmjericu zemlju«,  i ja sam shvatio znacaj dobrog oslonca.   Ovaj izraz se koristi u nekim krajevima u pezorativnom smislu,  kao neka insinuacija na odredjenu figuru veneris, gdje se muskarac nogama odupire o stranu kreveta, nebi li mu ljubavni ucinak bio bolji.
Do ovih zakljucaka sam, na zalost,morao doci  sam, jer lingvisticka literatura nije mogla mnogo da mi pomogne.

Na albumu je i pesma Turbo folk . Osetili ste potrebu da objasnite  da niste  izmislili taj žanr već ga imenovali. Nedavno je Saša Popović iz Granda izjavio da Turbo folk više ne postoji. Komentar?

Ha ha ha, nemam komentar. Pjesmu sam napravio povodom sve cesceg pokusaja nekih intelektualaca da objasne taj fenomen. S obzirom da sam pojam izmislio sam,  red je i da jos jednom podsjetim sta podrazumijevam pod tim pojmom.

Vi  na svoj način komentarišete ovdašnji mentalitet i kritikujete razne pojave. To su pre Vas radili Buldožer,  Rokeri s moravu i pripadnici pokreta Novi primitivizam. Koliko su oni uticali na Vas?

Buldozeri da u izvesnom smislu,  Rokeri i Novi Primitivci nadam se da ne, ipak, priznacete,  moj rukopis  nije tako frivolan.

Radili ste muziku za pozorišne predstave i televizijske emisije i za taj svoj rad bili nagrađivani. Koliko to Vama znači, da li trenutno radite nesto slicno?

Znaci mi svako priznanje,  mada su vladajuci kriterijumi takvi da je zapravo svako priznanje savremenika u sustini sumnjivo. Biti pretjerano priznat zapravo znaci biti politicki korektan, cak i oportun, sto sebi nikada nisam mogao da dopustim.

Manje je poznato da ste osvajali nagrade i za kreacije radijskih reklama i kopirajta. Opišite te nagrađene radove.

Nemojte me tjerati da se osjecam kao da odgovaram u skoli. 

Da li je istina da ste Vi pred ključne izbore 2000. godine smislili letak na kojem je pisalo Glasajte za moga muža - Mira Marković, koji je pogodio u žicu mentaliteta i mnoge definitivno naveo da glasaju za DOS?

Da. U to vrijeme je bilo izuzetno jednostavno izabrati politicku opciju. Uradio sam to potpuno besplatno, smatrao sam to svojom gradjanskom duznoscu.  

Kako ocenjujete propagandne kampanje Ministarstva za turizam Crne Gore? Šta Crna Gora treba da uradi da bi postala značajna turistička destinacija?

Propagandna kampanja je ok, ne fali joj nista, simpaticna je i efektna.
Problem je druge prirode. Visegodisnja navika stecena u socijalizmu da radni narod  masovno ide ljeti na more, uz cinjenicu da se iz poznatih razloga prestalo ici na hrvatsko primorje, rezultiralo  je ogromnom i stihijskom potraznjom za crnogorskim primorjem. Sa druge strane, stihijska traznja rezultirala je stihijskom ponudom.. Dakle, pritisak potraznje je preko noci postao ogroman, samim tim  zatecena infrastruktura je postala nedovoljna.
Deset miliona ljudi zapravo ima prirodnu zelju da ljetuje na tih 80 kilometara obale, Putevi, signalizacija, vodovod, kanalizacija, edukacija lokalnog stanovnistva, sve treba da se prilagodi toj  nesrazmjerno velikoj traznji, nastaloj raspadom bivse SFRJ.
Za razliku od morske ponude, koja je, izazvana ogromnom traznjom  stihijska, moram da pohvalim kopnenu, splavarenje, planinarenje i ostalo, gdje je ponuda mnogo kultivisanija i organizovanija. O svemu ovome vec sam razgovarao sa ministrom turizma, koji je poptuno svjestan zadataka koji se moraju sprovesti, kao i teskoca na koje se nailazi prilikom sprovodjenja razvoja.

Mnoge probleme u državi i društvu ovdašnji političari opravdavaju rečju – Tranzicija. Kako vi ocenjujete stanje u Srbiji i Crnoj Gori? Kakvi procesi i događaji slede, po Vasem misljenju?

Pa , nakon moralnog, intelektualnog i ekonomskog stropostavanja, u poslednje vrijeme doslo je do primjetne pacifizacije drustva, sto je osnov za povratak na civilizacijske standarde. Transformacija svojine i prelazak na nove tehnologije sa jedne i socijalni nemiri sa druge strane bice nase Scile i Haribde kroz koje cemo morati ploviti sledecih dvadeset godina. Kompjuterizacija, kao i prelazak na ciste energije, solarnu prije svega , daju nam sansu da preskocimo greske teske industrijalizacije savremenog svijeta u dvadesetom vijeku i predjemo u  informatiicko doba uceni tudjim greskama.
Za pocetak , dovoljno je da se uspostave moralni kriterijumi, da kriminalci idu u zatvor, da prestanu biti drustvena elita, sto se , vidim, vec sprovodi , doduse sporadicno.
Estetski kriterijumi takodje su potpuno degradirani, za to je kriva politika koja je dozvolila nekompetentnim ljudima da odlucuju o tome koji medij zasluzuje da postoji, a koji pravi neizmjernu stetu u svijesti gradjana, narocito mladoj generaciji. Estetski kriterijumi polupismenih TV magnata postali su kriterijumi citavih generacija. To treba hitno ispraviti rigoroznim smanjivanjem broja medija,  prvo bi tu trebalo kopirati evropu, koja je dosta rigorozna po  tom pitanju.

U jednom intervjuu pre desetak godina ste izjavili da  nemate kolekciju ploča,  i da čak ne posedujete nijedan Vaš album. Naravno, pažljiv slušalac vaših radova prepoznaće razne citate i shvatiće tu izjavu kao šalu. Šta je aktuelno na gramofonu ili u CD plejeru Ramba Amadeusa?

Tu i tamo poslusam jazz iz 60 tih,  kao i moderne kompoozitore ozbiljne muzike dvadesetog vijeka. I dalje su to tudje ploce. Srecom, gramofon je moj.

U toku koncerta na proteklom Exitu na momente ste skrečovali. Da li to Rambo     Amadeus vežba za DJ-a?

Ne, to je bio skec, a ne skrec.

Novi album je objavljen, šta sledi? Koncerti?

Prvo intervjui.

Antonije Pušić je i uspešan i  poznat jedriličar. Kakav je vetar u poslednje vreme, da li se još uvek takmičite?

Ne, sklanjam se od prejakog sunca. Ono odgovara sada samo solarnim kolektorima.