Rambo Amadeus
(bez uvoda)
Rambo Amadeus , Svetski Mega Car i Intergalaktički Giga Imperator


»Jaz si nisem izmislil turbo-folk, jaz sem mu dal ime.«
Kaj ste zavohali v zraku tistega ključnega leta 1988, ko ste si izmislili turbo folk in si nadeli ime Rambo Amadeus?
Leta 1988 sem bil priča tako imenovani liberalizaciji medijev. 88 je bilo osmo zasedanje CK SK Srbije, na kateri je namesto liberalnega politika Ivana Stambolića na oblast prišel Slobodan Milošević.
Ste takoj začutili,  da se ne bo dobro končalo?
Ne. Pojma nisem imel! Tisto, kar sem takrat opazil, je bilo  veliko število malih radijskih postaj, ki so nenadoma začele vrteti muziko, ki si jo do takrat lahko poslušal samo v kafanah, kjer se streže pečenje.
Takrat je te vrste muzika dobila legitimnost. Najprej sem se smejal, nato sem  poskušal stopiti korak naprej. In začel sem se igrati s tem,  kakšno podobo bo v tretjem tisočletju dobil  ta primitivizem.  Takrat so se pojavile turbo mašine, vse je bilo »turbo« in se si rekel, evo prihaja turbo folk...
In v komadu Turbo-folk pod turbo-folk uvrstite tako alkohol kot Coca-colo, meso na ražnju, etno-jazz, nacionalizem in sex-shope...
Na kratko: Turbo folk ima razne oblike in stanja, najdeš ga v vseh porah družbe. Turbo-folk je družbeni fenomen, ki nastane, ko primitivec pride v kontakt s tehnologijo. Tudi atomska bomba na Nagasaki in Hirošimo je turbofolk. Primitivni um je prišel v kontakt s tehnologijo.

Se kdaj ustrašite lastne kreativnosti?
Ne, ne. Že sama beseda kreativnost mi je tuja. Jaz sem na sestankih prepovedal, da se v moji prisotnosti omenja beseda kreativnost...
Čeprav ste vsi v oglaševanju tako ponosni na »kreativnost«...
Kreativnost zame ne obstaja. Kreativna je koza, ki proizvaja mleko. Kreativna je ženska, ki rodi otroka. Moški je na žalost kreativen edino takrat, ko gre na wc. To je edino, kar resnično  prozvede sam, brez pomoči drugih.
S tem hočete reči, da to kar ustvarja Rambo Amadeus ni samo njegovo , ampak si sposojate iz  družbe, od vaših referenčnih glasbenikov, iz okolja...
Preprosto: Da bi danes naredil stol, moraš posekaš drevo, potrebuješ pilo, šmirgel papir... Skratka, ti prirejaš in oblikuješ nekaj, kar že obstaja. To ni nič novega.
Zato je v vaši muziki toliko citatov, referenc, tako glasbenih semplov svetovnih hitov kot koščkov iz ex -yu zakladnice  ...
Vsega je preveč. Zakaj bi še jaz pripomogel k temu prenasičenju, raje tu in tam recikliram.

Veste, nekega dne sem se zbudil in ugotovil, da me moja nečimrnost in moj lastni egoizem tako motita, da...  Da so mi kot sedlo na hrbtu. Meni je ta Rambo Amadeus breme, sedlo na hrbtu.
Najprej ste ustvarili mit, zdaj vas moti.
Gre za to, da se tako hitro spreminjam, da ljudje mislijo, da sem tisto, kar sem bil lani. In tako zmeraj zamujajo.
In vi prehitevate- in  na koncertu  igrate pesem, «ki ste si jo izmislili »včeraj« in jo boste dali šele na naslednji album?
Takoj, takoj, ko pride ven, jo moram deliti. Tak sem.
Vse to, kar počnem, je v resnici moja osebna psihoterapija. Umetnost je vedno nadomestek  za realno življenje. Umetniki so vsi po vrsti emocionalni ali socialni invalidi. V glavnem gre za sociopatijo. Za nadomestek  za življenjske užitke.
Kaj pa je potem z vašimi izjavami o »užitkih v jadranju, slanih sardelah, rdečem vinu«  ...?
To je marketing. Enkrat na mesec  grem na svojo jadrnico, potem dva dni samo popravljam tisto, kar se je v dveh mesecih pokvarilo, pa  pometam in perem, vse zato, da bi šel potem za tistih nekaj ur jadrat... A v  resnici sem v nervozi preživel dva dni kot neka budala... in plačeval davek na lastni snobizem.  
Če bi mi vsi priznali drug drugemu, kako strašno smo nevrotični, nezadovoljni, kako smo sužnji tržišča, sužnji naših lastnih ambicij, da »nekaj imamo«,  in da smo v zameno za to pripravljeni dati ves svoj «prosti čas«, bi bile stvari lažje.  resnica je ta, da si ne upamo imeti prostega časa. Poglejte ta svet: Ljudje veliko trošijo, da bi čimprej potrošili ves denar, zato, da bi morali še več delati, in bi z zaslužkom nadoknadili te izdatke ... vse samo zato,  da ne bi slučajno imeli nekaj prostega časa. Ljudje se gnetejo  v milijonska mesta, ker ne prenesejo misli, da bi imeli kaj prostega časa. Ker nas je strah, da bi nenadoma  imeli čas samo azse, za filozofiranje... Malo je ljudi, ki to lahko prenesejo.
In vi ste eden od njih?
Kje pa. Tudi jaz sem žrtev moderne dobe. A za razliko do drugih, to priznavam.  

Zadnje čase bolj kot po »rekonstrukciji kulturnih matric in fenomenov slovite po  vizionarstvu. Tudi na vaši spletni strani je jasno, da ste iz nenehnega kritika politične situacije  postali kritik družbe in velik glasnik ekologije?
To ni vizionarstvo. Jaz samo predvidevam. In  zato mi je popolnoma jasno,  kaj se bo zgodilo zaradi tega psihološkega prezasičenja tržišča.
Razviti svet ima v resnici že vse, nihče nič več ne rabi. In ker je proizvodnja je zelo počasna stvar, je ne morete ukiniti iz danes na jutri in pustiti milijone ljudi na cesti. In kaj se bo zgodilo? Zdaj bomo dobivali stvari brezplačno. Prišli boste v samopostrežbo, pa boste zraven, za nagrado, ker kupujete prav v tem marketu, dobili še kup nepotrebnih zastojn stvari. Vse več bo nagradnih iger, na katerih bodo vsi samo dobivali.. zakaj? Ker se ne ve, kaj in kam bomo z vso to proizvedeno robo.  In nujnost rigorozne ekologije nas bo pripeljala do tega, da nas bodo »čakali« tam, kjer bomo odvrgli smeti.  Torej, predvidevam, da trgovina ne bo obstajala v tej obliki, ampak, da bo edini izvor denarja, ko se boš hotel česa osvoboditi. Takrat boš plačal. Za smeti.
Ko bo nekdo v samopostrežbi vzel, karkoli si bo poželel, ker bo sve brazplačno, ampak ga bo doma na straniščni školjki čakala tehtnica: toliko kot bo nasral, toliko bo moral prvega v mesecu plačati.
To se že dogaja z nerecikliranimi smetmi?
Saj. In to bo šlo samo še naprej. Kolikor vode boš spustil v kanalizacijo, toliko boš plačal... Plačal boš onesnaževanje.  Pomislite, kako se bo spremenilo človekovo mišljenje.
Od kod vam vse te informacije?
Logika. Logika. Prihodnost je samo logična posledica sedanjosti, ki je posledica preteklosti. Mislim, da je to moja prednost.

Večkrat vas sprašujejo, kako to, da niste z vso vašo ikonografijo, specifično fusion-jazzy glasbo in teksti prodrli čez meje. Kot recimo Bregović, ki si je poleg svetovne popularnosti napolnil žepe...
Če predvidevamo prihodnost, boste denar rabili samo takrat, ko boste šli srat, v tem smislu- kaj vam bo denar? Meni je žal ljudi, ki so delali, da bi zaslužili milijone, ker bomo kmalu imeli na razpolago vse brezplačno. Materialne stvari ne bodo več in. To, da imaš, bo totalno  out.
Ste vi in ali out?
Jaz sem trendsetter.
Glede na bližajočo se podnebno konferenco v Kobenhavnu... Kaj mislite, kaj se bo spremenilo, če sploh?
Zelo preprosto je: NATO je pač največja vojna sila na svetu, a je  kot samuraj brez gospodarja, nima prave  politike. In ne vedo, za kaj bi se borili. Glavna moralna naloga Nata je, da vzpostavlja moralni red tam, kjer ni človekovih pravic.
Kakšno zvezo ima to z ekologijo in mednarodno podnebno konferenco?
Počakajte: Človekove pravice v prihodnosti padajo v drugi plan, ker ekologija prihaja nad človekovimi pravicami. Tako da predvidevam, da bo Nato samo spremenil znak na uniformi- in  bo postal svetovna ekološka policija. Vse bo isto, le da ne bodo bombardirali Irana zaradi potencialne grožnje posedovanja jedrskega orožja, ampak zaradi potencialne  grožnje z onesnaževanjem.
...
Veste, uživam v razmišljanju o stvareh, ki nimajo neposredne zveze z mano.
 Da bi človek lahko uvidel, kaj se v resnici dogaja, mora samo izbrisati svoj ego. Saj ne govoriva o mojih ploščah, inspiraciji, hvala bogu. To je toliko bolj zanimivo.
 Na spletu imate esej o tem, kako bo videti šovbiznis prihodnosti: Oseba v šovbiznisu bo morala imeti »renesančni značaj«, poznati »zgodovino, film, gledališče, religije, sekte, tehnologijo, posel...«
In ne samo to. S pojavom interneta se je pojavil renesančni model znanstvenika, umetnika, kogarkoli. Interdisciplinarnost. Od Leonarda Da Vincija dalje v resnici ni bilo prave interdisciplinarnosti. Zdaj se vsako znanje širi preko interneta z hitrostjo svetlobe- dogajajo se hitre spremembe v človeški miselnosti.
Po informacijskem bumu, po katerem vsi lahko vemo vse o vsemu, se je  pojavila zanimiva metodologija hevristika(???) Med drugim   so prišli do frapantnega spoznanja, da potrebuješ 30 odstotkov znanja od vsakega področja, da bi se lahko odločal pravilno.  Vse, kar je več od tega, je fach idiotizem, ki te samo poneumlja.
»Biologija, neurofiziologija« je prvi komad na novi plošči. Katera od vej znanosti se vam zdi ključna v tem trenutku?
Sociologija, nedvomno. Sociologija zgradbe. Prihodnost gradnje bo takšna, da bo vsaka zgradba mroala biti energetsko neodvisna, da proizvaja lastno energijo,  hrano, skupna kuhinja v pritličju, da se pocenijo izdatki. Ko je Charles Fourier velik humanist in snovalec novega sveta  v 18.stoletju začel načrtovati  te tako imenovane »phalanxes« oziroma velike hotele, so jih kasneje, po komunistični revoluciji celo začeli graditi, a jim je država stopila na rep.  Ker državi in korporacijam ta socializacija zgradbe ne ustreza , ustreza jim, da je sosed sosedu v slabih odnosih. Zakaj? Divide et impera. Poleg tega je eden od instrumentov prisile tudi to, da si prvega v mesecu prisiljen, da plačaš določene račune. Petdeset stanovanj v stavbi,vsako gospodinjstvo  plača najmanj sto evrov mesečno za gretje, to je pet tisoč evrov mesečno,

Večkrat pravite, da lahko delate svojo glasbo tudi zato, ker  se vam  ni treba ukvarjati s komercialo. Kako se vaša kariera »svetovalca« v marketingu pokriva z vašo filozofijo?
Čeprav je ta strategija kratkoročno škodljiva,  se držim dolgoročne strategije- torej, da se ukvarjam z učinkovitostjo. ?????
Toda, tisto, kar običajno gledamo na tv- torej ponudbe prozvodov, s katerimi nas posiljujejo, je pravo mentalno onesnaževanje...
Se strinjam. Medijsko onesnaževanje je nekaj, kar ni pravilno raziskano. Oglasi, bilboardi, teve reklame...
(još nešto!)

»Ne sprejemam več »inputa« žene me samo neznosen gon za praznjenjem...« Je to ena od vaših »slogan« izjav?.
To je nekaj, kar sem jaz rekel svojemu psihoterapevtu.
Imate lastnega psihoterapevta?
Ne enega, imam tri. Psihoanalitika, transakcijskega analitika in psihologa,  terapevta.
In- se je kaj spremenilo?
Nič se ni spremenilo. Nula bodova. Eden od njih, psihiater mi je po eni seansi predlagal, naj raje obiščem psihoanalitika,  ki ga sam obiskuje.
Kakšna je diagnoza?
Sam sem bil najprej  prepričan, da je moj problem v tem, da preveč ljubim samega sebe in da sta egocentrizem in zaljubljenost vase, vzrok vsem težavam v mojem življenju.  No, vsakič jim je uspelo, da so me prepričali v nasprotno.
Da »premalo« ljubite sebe? Ni to tipično za vse, ki se ukvarjajo z nastopanjem,  kjer imaš oder, občinstvo..?
V resnici je to  emocionalni parazitizem. Ti prideš na oder, zagledaš to maso ljudi, in delaš budalo iz sebe, da bi te v tistem trenutku imeli radi...
In se v tistem trenutku res počutite »ljubljeni«?
Počutiš se ljubljen, toda takoj ko se ugasnejo luči, se počutiš kot da so te vsi »jebali u guzicu«.  Toda, če sem res iskren, moram reči, da je to zame nujna terapija.  Če ne bi vsaj enkrat mesečno stopil na oder, pred občinstvo, bi bil lahko v res globoki depresiji.
Meni je popolnoma jasno, da moram poskrbeti za resne alternativne izvore  prihodka, ker bom nekega dne, ko postanem dolgočasen, moral ljudem plačati, da me pridejo poslušat.  In za to bom moral imeti dovolj denarja, da bom lahko rekel, danes svirka, večerja, in vsakemu dvajset evrov, po tem pa vas samo prosim, da me - občudujete- Rambo care, kupi mi cigare...
To je tako imenovani inverzni enetertainment. Ko si bogataši naredijo svoje zabave, na katerih se lahko zastojn je in pije, naročijo si zvezdniški bend, vse zato, da potem na koncu stopijo na oder in zgrabijo za mikrofon- in vsi morajo to trpeti...
Poglejte samo Billa Clintona s saksofonom , posluašti so ga morali samo zato,  ker je bil predsednik ZDA.

Na vprašanje, kakšen je kulturni model Balkanam, ste rekli, da so kulturo in modele običajno krojili okupatorji- in da smo Slovenci imeli srečo z našimi lastnimi...
Res ste imeli srečo z vašimi okupatorji. Ker gre za veliko razliko: . Turki so nabijali na kol. Avstroogrska je postavljala plinovod.
»Preskoki iz skrajnosti v skrajnost v drži in odlikujejo cel prostor SFRJ, razen Slovenije...«  Če kaj, vam očitno Slovenija zavida prav to- strast, vsaj tako je videti, ko pomislimo na horde mladih Slovencev, ki gredo na   »žur vikend« v Beograd, romanje na Gučo...
Odlika province je, da z večjim žarom sprejema tisto, kar prihaja s strani, kot bi bilo potrebno.  Nočni entertainment je posledica depresije. Poglejte Švico, recimo. Kdo, razen gastarbajterjev, ima tam v resnici potrebo za nočnim življenjem? Švicar že čez dan doživi vse zadovoljitve, zvečer pogleda teve dnevnik, poje malo sirovega fondija, ob devetih se mu dvigne, da lahko poseksa ženo, ob enajstih je  že v postelji in se kot švicarska ura zbudi točno ob sedmih ...
 Na Balkanu pa si od  vseh teh  dnevnih frustracij in nesporazumov s sabo in z družbo, ki je družba individualcev, brez občutka za kolektiv, tako izdrkan od vsega , da piješ in piješ, kadiš, noriš do štirih zjutraj-  v resnici pa samo čakaš erekcijo. Zato rabiš nočno življenje, da lahko ob štirih zjutraj seksaš.  Tisti, ki to opravi že ob devetih zvečer, ne rabi nočnega življenja.
Egocentrizem?
Jaz sem bil naplavljen na grebenu lastnega egocentrizma in tam ostajam od sedemnajstega leta. In uvid, da moj razvoj otežuje lastna nečimrnost in egoizem, je nekaj, kar se dogaja šele zadnjih nekaj let.
Šele ko sem se resno razmnožil, torej, ko sem dobil tretjega sina, šele takrat je moj strah pred smrtjo prenehal biti paničen in postal običajen.
Sebe nisem mogel zamisliti, kako ležim na mrtvaškem odru. In potem  sem se prisilil, da  samega sebe zamislim mrtvega in se vprašal, kaj mi je v tistem trenutku najbolj pomembno. Ugotovil sem, da je samo ena stvar: da  bi moji sinovi odrasli v izobražene, poštene moške, ki ljubijo ženske.
In če eden od njih ne bi ljubil žensk?
To bi moral sprejeti. A bi mi bilo žal. In mislil bi, da je to moja napaka v vzgoji.
Dediščina patriarhalne družbe... ?
Ah, dajte no. Boka Kotorska je bila prav tako pod Avstroogrsko, kot vi. Boka Kotorska nima nobene zveze z ostalo Črno goro.
Kot nekdo, ki je študiral turizem, in ki se vznemirja, kako je španska vlada  z betonskimi hotelskimi kompleksi uničila lastno obalo in  otoke- kaj pa vaša črnogorska obala, ki se razprodaja, betonira...
Oprostite, Bruselj je vrnil prostorski plan Črne Gore do 2020, ker ni v skladu s prostorskim planom in razvojem.
Na žalost nisem premier Črne Gore. Če bi bil, bi bile stvari drugačne.
Ampak jo ljubite? In gotovo znate recitirati vsaj en verz Petra Petrovića Njegoša?
(me presliši) Enako ljubim vsak pedenj zemeljske krogle. Toda tisto, kjer je zbetonirano,  nastlano z odpadki, to sovražim iz dna duše. Najbolj ljubim barje in pragozd. In ko pridem na Skadarsko jezero in vidim tisto nedotakljivo divjino, se mi res naredi milo pri srcu.  Ko vidim gomilo smeti, odpadkov in zbetonirani hotelski komplesk, bi to zminiral.
Sprašujem zato,  ker imamo Slovenci očitno težavo s tem, ljubiti sprejeti to malo državo, v kateri se občutimo omejeni
Ker ste izpadli kot budale. Vi ste iz vašega rodoljublja sami sebe obsodili na klavstrofobijo.
Menda ne mislite na plebiscit?
Veste, nimam ravno veliko lepih besed o odcepitvi Slovenije od nekdanje SFRJ. Mislim, da je to politična poteza v smislu. Bog, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo. Že v začetku je bilo jasno, da ko se bo Slovenija odcepila, bo izbruhnilo klanje, nora vojna, vseh, razen Slovencev.
Silite me v vprašanje  iz Paskaljevićevega filma Sod smodnika Kdo je  kriv?
Kriv je Tito. Ker je zaradi svojega primitivizma, okrog sebe pustil same budale. Od sebe je odgnal izobražen pameten kader, ker okrog sebe ni prenašal pametnih ljudi. Tu se vidi, da je bil metalostrugar, ne akademik. Poiščite mi kogarkoli od Vardara pa do Triglava danes, ki vam bo rekel, da se mu to zdaj bolj všeč, kot SFRJ. Ali je boljši liberalni kapitalizem ali socializem?
Na kratko: Demokracija je kriva.
In demokracija je po vašem spet  »turbofolk«?
Jasno, ker ima v demokraciji vsaka budala pravico do glasovanja. In vsak glas, pa naj bo od nepismenega neandertalca ali od akademika, šteje enako. Ta nenehna težnja korporativnog kapitala- da je planet diktatura neumnih.  Demokracija je namreč diktatura neumnih. Demokracija je kriva. In s tem, ko smo spustili demokracijo na kompleksno multikulturno področje socialistične federativne republike Jugoslavije...povprečen Jugoslovan ni imel ideje, kaj je to, in tako je vsak glasoval za svojo nacijo, v Sloveniji slovenski nacionalisti, v Srbiji nacionalisti...
Črna gora je spet poseben primer?
Tam imaš dva nacionalizma. Eden je črnogorski, drugi je srbski nacionalizem. Ki sta bila zelo komplementarna do nekega trenutka.
Do nedavnega ste še vedno uporabljali himno  Hej Slaveni, ki ste jo predelali tudi sami...
...to je v resnici Poljska himna, to veste, ne? Dobro je napisana.
Kaj se zgodi v vas, ko slišite to himno?
Čutim jo kot svojo. Vstanem, ko jo slišim.  Ampak šele od takrat, ko je ta frankenštajnovska država, Srbija in Črna gora, razpadla. Od trenutka, ko je nihče ne uporablja, jo jaz spet čutim kot svojo.
In kaj se zgodi v vas, ko vidite recimo posnetke štafete mladosti.? »totalitarni kič, kot bi se izrazil Kundera... Ni to po vaše- prav tako turbofolk... ?
Ta polpismeni svet se je moral malo zabavati, to je ok. To bratstvo in edinstvo je čisto ok. Morali bi samo počakati, da vsi nacionalnisti izginejo- in bi postali dominantna multi-kulti generacija... Ko preštejemo otroke iz mešanih zakonov na teritoriju bivše SFRJ, jaz podpišem, da je to najbolj številen narod. Več jih je od ostalih.  Čas je, da slišimo ta glas!
Kako bi razložili, kaj se dogaja s tistimi, ki so rojeni konec osemdesetih, niso začutili SFRJ , a poslušajo turbofolk, pink tv...  Imajo nostalgijo za nečem, kar niti niso izkusili?
Kič je povsod dominantna kultura. To je ena stvar. Druga stvar: gre za kri. Za to vgrajeno željo za dertom..
Dert?
 Kafanska oblika ritualnega opijanja.  Ki obstaja v vseh kulturah.
Kot na primer v  Rusiji, kjer naj bi bil povprečen uslužbenec upravičen do tedenskega dopusta za »zapoj«, ritualno zapijanje...
V vsaki civilizaciji je bilo  ritualno opijanje, le da te  novekomponovane državice  v svojem strahu, da bi bile čimbolj korektne v zavesti dejstva, da so majhni, in da morajo zadovoljiti velike...  V Avstriji lahko v vsaki kavarani prižgeš cigareto, a Slovenija,  ki ima beli pas v tem evropskem karateju, mora biti strožja kot Avstrija. Kar mi čisto odgovarja, ker sam ne kadim.
Država v svojem kulturnem modelu ne predvideva ritualnega opijanja,
Čeprav je po vašem mnenju potrebno? Kot nogomet...
Pet para ne dam za fuzbal. To me ne zanima.
Kaj bi na to rekel vaš prijatelj in «kum« Magnifico?
Imam življenjsko strategijo: ko vidim, da neko stvar ljubi večina, zame ta stvar ni več zanimiva.
Potem ste ravno tako omejeni v svobodi izbire, kot mi, ki »sledimo«.
Ne, jaz imam samo rad  prostor okrog sebe. Če sta v mestu dve pleskavičarne, in če je pred eno stalna gužva, ker slovi po najboljših pleskavicah, a v drugi nihče ne kupuje...bom šel jaz v drugo.
Pa čeprav tvegate, da se boste zastrupili?
Raje tvegam, ker bolj uživam da imam večji prostor okrog sebe.
Kako ste se počutili, ko vam je Magnifico posvetil pesem na svoji plošči...Rambo, Rambo, kume moj......
(prvič v dveh urah za hip umolkne) Najprej sem mislil, da se malo zajebava...Potem sem videl, da je to zares...  Ne vem. Malo mi je postalo nerodno. Nerodno mi je postalo od te  količine ljubezni, ki mi jo je nekdo pokazal na tak način. ne vem, če bi jaz kaj takega naredil zanj.
Kaj to govori o vas?
To govori o tem da sem še vedno zavozlan v lastnem vozlu in nisem v stanju da sprejemem takšno ljubezen...
Lahko jo vzamete od neznancev pod odrom, od enega samega ne morete.. Ker je preblizu?...
Ker je preveč osebno. Tako je.
Veste, jaz sem prej vse vsem zameril. Bil sem zelo zamerljiv človek. In bolj ko so mi bili ljudje blizu, bolj sem jim zameril. In potem sem dojel, da sem postal sam.  Enkrat so me snemali, v neki družbi, nič takega... In potem so mi posnetek spustili nekaj let kasneje. In prvo minuto se nisem prepoznal. Rekel sem: Kdo je ta prepotentni drkadžija?
In po tem uvidenju  sem strožji sem do sebe in bolj toleranten do drugih.
.........
Vse bolj v jazzi smer- in da vas vaš kum Magnifico pri tem vzpodbuja?
To je res. ???Još rečenicu...
Zakaj v intervjujih nočete govoriti o vaši muziki?
O muziki  se ne govori, muziko se dela.
Hipišizik metafizik, naslovna skladba albuma, v kateri   s tremi besedami kot so  »pamet«,  »moč«, »živci« ustvarite  profile skoraj vseh ključnih arhetipov- od športnika, poveljnika, kockarja...
In da ne bi mislili, da je bilo lahko. Ta tekst sem delal leto dni. Ker sem razmišljal o tem, katere sposobnosti uporabljamo za preživetje,. in sem prišel do zaključka, da so to samo pamet, moč in živci.
Zakaj ste pesnikom v tem komadu... dali tako malo?
Mislite na to- »... ko ima pameti, a nema ni snage ni živaca, samo pjesnik može biti... /Ima rime ali smisla nema«. Mar ni res?
Niste tudi vi pesnik?
Ne, jaz sem Hipišizik metafizik. Niti pesnik nisem. Ker nimam niti pameti, niti moči, niti živcev.
Ta tekst je v resnici  kritika liberalnega kapitalizma, zato pravim, da »tisti, ki ima pamet in moč in živce,  snema porno filme«... Ker v tem sistemu ne obstaja četrti element- morala. Tega v liberalnem kapitalizmu ni.
Se vam zdijo pornofilmi nemoralni?
Porno filmi...?  Ko sem kakšnega pogledal, mi je bil odvraten, edino, kar sem potem opazil, je bil kakšen podkožni mozolj mitiser na riti. Poleg tega ne najdem nikakršnega zadovoljstva v tem, da gledam tuje kurce.
Jaz sem nedavno predlagal, da bi snemali porno filme z živalmi. Tako bi lahko v sex shopu kupil film, na katerem bi  lahko gledal,  kako se razmnožujejo recimo  race, golobi, svinje...
Ste si sami zamislili video z egipčanskimi bogovi, v katerem Thoth- bog magije igra bobne, Horus  kitaro, Seta imate  na klaviaturah...
To sem si sam zamislil, da.
Zakaj? Vas vznemirja stari Egipt?
(ovde još?)
Ste negativno nastrojeni do metafizike- hipišizik metafizik?
To je diagnoza sodobnega sveta.  90 odstotkov ljudi se ne more vključiti v nič. So samo topovsko meso za liberalni kapitalizem. In kar je najbolj absurdno pri vsem tem - da je teh 90 odstotkov ljudi s svojimi emocijami in biografijami, preveč za tok zgodovine. Absurdno je, da je človeštvo svojim delovanjem prišlo do tega, da moti samo sebe.  Problem globalnega segrevanja bi se rešil čez noč, če bi izginilo devet desetin  prebivalcev.  To je tak absurd, tako noro... To govori o tem, kako zelo napačno je programirana  človeška psiha, da je človeško obnašanje pripeljalo do tega?  Torej, ne razlikujemo se od kolonije podgan, ki se razmnožuje, razmnožuje,  dokler ne požre vso hrano v okolju - in potem izumre.
Za konec- v Kinu Šiška  napovedujete koncert, na katerem boste zdravili gripo...
Lahko samo rečem, hvala za možnost, da sem toliko govoril v vašem mediju , tako  tako da se bom na koncertu lahko osredotočil  samo na muziko. Na dan mojega koncerta najavljam moj ritualni sprehod po centru Ljubljane v solarni obleki.
Solarni obleki?
Ja. Zaradi globalnega segrevanja... okrog poldneva, tam okrog tromostovja. Radovedneži lahko tam stojijo in malo poklepetajo z mano, če hočejo. Solarna obleka, ki reflektira sončne žarke, narejeno iz materiala ki se uporablja za solarne kolektorje... Nasina tehnologija.

In kaj je s tem »delovnim obiskom« v Magnificovem studiju Dom Svobode?

Zmečkani računi do nerazpoznavnosti. Natakar
Niste končali.
Ne vem niti kaj sem začel.