Antonije jas ke go pocnam intervjuto kako sto ti go pocna koncertot:
Dali ti se custvuvas star za ona sto go pravis? Zosto e tesko da se bide star i da se bide car? Dali “kruna?? na svetskiot mega car” stanuva preteska?

Postoje poslovi cija je osnovna strategija oslonjena na mladost. To su Sport i show business. Jednostavno, mozete da budete koliko hocete dobri, ali oni mladji su uvijek u sportu i show businessu  atraktivniji. Pjevacica od dvadeset godina uvijek je publici zanimljivija nego ona od 50. U sportu ne poznajem ni jednog reprezentativca od 50, prosto, fiziologija mu ne dozvoljava da odgovori na zadatke. Takodje, tesko je biti i star kriminalac, cim popuste refleksi, odolaze mladji i suroviji, preuzimaju vlast. Nadam se da cu je biti izuzetak koji potvrdjuje pravilo, kao Frank Sinatra.

Velis deka covek treba da e lud za da misli deka publikata sekogas ke go saka. Da li mislis deka lugeto prestanuvaat da ja sakaat tvojata muzika?

Jos uvijek ne, nadam se, ali je stos u tome sto mene uopste ne privlaci da povladjujem ukusima masa. Naravno, takodje mi je ponizavajuce da zabavljam publiku koja je duplo mladja od mene, zato su  mopji koncerti postali vise kao neka sado mazo seansa, daleko0 od puke zabave. 

Dali ja custvuvas elektronskata muzika kako konkurencija. Mislis li deka lugeto sega poveke ja cenat elektronskata muzika nasproti ziviot nastap?

Ja sam jedan od prvih na Balkanu koji je poceo da radi elektronsku muziku, i uopste nemam nikakav problem sa tim. Sviram u zivo jer volim, a ako mi dosadi, postacu DJ. Ako mi ni to ne bude zanimljivo , radicu nesto trece.  Vazno je stvarati, koji alat se upotrebljava, potpuno je efemerno. Nekada je I klavir bio novotarija, dugo je trebalo da ga klasicari prihvate kao instrument, govorili su kako je to mehanicka sprava koja nema dusu. Kao za kompjuter danas. Pa alat I ne treba da ima dusu, dusu mu dajemo mi, koristenjem. 

Od zivite nastapi vo Skopje imas snimeno dva albuma. Kako bese ovoj pat, dali ti se dopadna atmosferata?

Ovaj put mi je zvuk na bini bio haotican, pa sam bio napet citavu svirku. Kako je bilo u publici, pojma nemam.

Dali moze da ocekuvame vo Skopje da snimis uste nekoj album? Sto e smeneto od 1992 godina?

Zasto da ne.

Ovoj koncert sleduva po promocijata na noviot album “Oprem dobro”. Kako pomina kaj publikata?

Jos je rano govoriti. Moje pjesme teze ulaze u usi, ali zato duze ostaju u usima. Za sada ide ok.

Kako ti gledas na tvojot nov album. Dali si zadovolen od finalniot proizvod?

Naravno. Ipak, covjeku , kako vrijeme ide, kriterijum raste, I kad se vraca  u nazad uvijek bi nesto mijenjao.

Dali “Oprem dobro” e najzreliot album na Rambo dosega? Po sto se razlikuva toj od predhodnite izdanija?

Ne znam, ne volim da govorim o svojim djelima, eto ih kriticari, to je njihov posao., pa nek kazu sta misle. Logicno bi bilo da je covjek vremenom sve pametniji, I da su mu djela sve bolja, ali, ko zna. Nekad se talenat potrosi, presusi kao flasa piva na suncu.

Dali ovoj album moze da se klasificira vo nekoj od postoeckite muzicki zanrovi ili ostanuva vo tvojot stil na kombiniranje na muzickite pravci?

Ovo je novi pravac. Mutant dance.

Ne moznosta tvojata muzika da se vklopi vo nekoj muzicki pravec ja nosi prednosta da te kanat i na rok manifestacii i na dzez festivali? Kolku e toa mana, a kolku prednost za tebe?

Pojma nemam. ja ne mislim puno o tim stvarima. mene samo preokupiraju moje ideje, od kojih pravim pjesme, nikada se ne brinem kom zanru i stilu to pripada. Ali , zaista, zovu me na zanrovski potpuno razlicite festivale, I to me veoma raduje I zabavlja.

Spojot na muzickite pravci moze da se okvalifikuva kako spoj na dva tipa na muzika. zabavnata i avangardna od edna strana (rok, dzez i fank) i narodnata (folk, turbo folk) od druga strana. Kolku e toa prikaznata na tvojot zivot? Poteknuvas od balkanot no si vo kontakt so nesto nadvor od nego, a imas i ziveeno vo Amsterdam?

Imam dva uveta, kroz oba ulazi razna muzika, ona pravi uticaj na mene. Sve sto ste nabrojali je tacno, nikad nisam pokusao da budem gluv u odnosu na neki muzicki pravac. Nacin na koji se to pomiruje u jedinstvenu muziku je ono sto Autora cini uspjesnim ili promasenim.

Sto mislite za turbo-folkot i dali e tesko da se bide kum na toj muzicki pravec? sto se spagja vo turbo folk spored tebe i zosto?

Turbo folk je mutant , vrlo vitalan i ziv. Iz Turbo folka ce tek iizaci autori koji ce napraviti svetsku karijeru. Poslusajte samo Bangru, muziku pakistanskih iseljenika u Londonu. To je fantasticno , a preteca je turbo folka. 

Kolku balkanot so site svoi mani i prednosti e inspiracija za tvojata muzika i za tvoite tekstovi?

Vise bih volio da sam rodjen u Svedskoj. Mene ovaj haos uopste ne uzbudjuje. Mene ushicuju civilizacijski dometi,  a ako se pozelim temperamenta, onda odem u cirkus.

Dodeka site ex-yu drzavi se mrzea ti bese megu retkite sto ja vozdrza razumnata misla i ne dozvoli da te fati viorot na vojnata i omrazata. kako sega gledas na rabotite sto se slucuvaa na balkanot i sto mislis za negovata idnina?

Mrznja jede mozak. Ona je destruktivna, uzrok je siromastvu  i sukobima. Dok balkanci ne izbace mrznju iz glave, bice siromasni I nesretni. Srecom, mi vise nikada necemo odlucivati o nasoj sudbini, Tako da ce prilike, pod dirigentskom palicom EU biti bolje.

Vo tvoite tekstovi ima kritika kon nekoi pojavi vo naseto opstestvo, bez razlika dali stanuva zbor za kritikuvanje na politikata ili za odnesuvanjeto na lugjeto. Taa svoja kritika cesto ja kazuvas preku ironiziranjeto. Sto mislis za ironijata?

To je legitiman pjesnicki alat, koristio ga je i Shakespeare, pa sto ne bih i ja. Jedini problem sa ironijom je sto je najsiri sloj ljudi uopste ne razumije. Ali ja se I ne obracam svima.

Dali bi zboruval protiv nesto ili za nesto i pokraj toa sto znaes deka toa moze da ti donese problemi? kolku  ti e vazno da bides politicki korekten?

Ja nisam nikada bio politicki korektan. Meni je vazno da budem filosofski korektan, sto je cesto u suprotnosti sa politickom korektnoscu.

Sto mislis za novite muzicari sto se pojavuvaat na scenata na poranesnite-ju prostori?

I ja sam nekada bio novi. Ako budu dobri, I oni ce postati stari jednog dana.

Ima li nekoj od novata generacija so kogo rado bi sorabotuval?

Rado saradjujem sa mladim klasicarima, jer su puni entuzijazma i zelje za promjenama.

Mozes li da napravis sporedba megju Rambo Amadeus, Edo Maajka i Manifiko? Kolku vie ste proizvod na raspadot na SFRJ?

Ja sam proizvod SFRJ dok je bila cijela, a oni  proizvod raspadnute  SFRJ.

Sto bi pravel koga ne bi se zanimaval so muzika?

Bio bih kapetan broda.

Do koga planiras da sviris na koncerti?

Dok publika bude trazila.

Vo Makedonija e moderna evropskata perspaktiva i vo tekot na ovaa nedela treba da doznaeme dali zemjava ke stane kandidat za Evropa. sto mislis ti za evropskite perspektivi na balkancite?

U Evropu se ne ulazi. Evropa se postaje, tako sto se prihvataju njeni standardi. Ja se tusiram svako jutro, mislim da je to moj  prvi korak ka Evropi.

Koj se tvojte planovi za idnina? Sto sleduva po "Oprem dobro" i negovata promocija?

Nova ploca. Imam puno ideja. Tu je i knjiga, imam puno toga da kazem, puno toga sam vidio.