Radio TZAR

Poštovani fanovi, ispred vas je Radio Tzar, audio platforma koja se emituje random, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, u nedogled. Nastao je kao potreba da preslušamo sav arhivski audiomaterijal koji se nalazi po hard diskovima R.A.S.M.C.- a, da ga klasiramo i uvedemo nekakav naknadni red u to.

Suočivši se sa nepreglednom gomilom materijala, dogodio se jedan sasvim nov fenomen: najinteresantnije je bilo čuti potpuno zaboravljene demo snimke, probe, razgovore, propale, nikad objavljene “hitove”, skeč pjesme nastale u trenucima predaha od “ozbiljnog“ rada.

Sve je to čučalo po hard diskovima, zaledjeno i nešto je sa tim trebalo uraditi, oteti od zaborava, makar presnimiti na još koji hard disk, just in case. Naposlijetku, odlučili smo da kompletan materijal iskopan sa hard diskova pustimo da ide na ovaj radio, kao neku vrstu “Audio memoara” bez nekog nasilno napravljenog naknadnog reda, nasumice i tako je zapravo rodjen “Rambo Amadeus arhiv audio memoirs random play list”, gdje niko pojma nema šta će sledeće da zasvira.

Za ovih 35 godina rada skupilo se više od 300 snimaka raznih koncerata koji još čekaju da se okače, takodje, kako koju pjesmu napravimo, tako kačimo razne faze rada, od prvih demo snimaka do finalnog proizvoda, da možete da čujete razvoj u radu. Nekad se dogodi da je demo snimak mnogo bolji od finalne verzije, naročito zato jer ih nećete slušati hronološki, nego random.

Malo smo eksperimentisali i utvrdili da nije loše da pustimo i neku tudju muziku koja je po Tzarskom ukusu, a koja se takodje našla u arhivu, pa smo na kraju stvarno dobili jednu prilično autentičnu i zanimljivu audio bazu, koja će se vremenom samo proširivati.

Audio baza će dakle vremenom samo rasti, ali već sad je sasvim dovoljno velika da može lijepo da se sluša mjesecima po sat dva, a da ne dosadi.

Vjerujemo da će se uskoro pojaviti AI alati koji će automatski praviti play liste različitim vrstama mehaničke logike. Biće na primer interesatno, ako jedna play lista bude samo “kenjaža na koncertima izmedju pjesama”, druga “sve verzije pjesme Balkan Boj” , zatim Kilo Tzarska sola na gitari i tako dalje.

Svakako, Radio Tzar će se razvijati, prevashodno kao opsežan i originalan audio arhiv, a čim alati dozvole, i kao konglomerat svih mogućih play lista nastalih po najneobičnijim odabirima i kriterijumima od ovog, u budućnosti sasvim interaktivnog arhiva.

Primjetićete da nedostaje spiker koji stalno nešto blebeće ali, i tu imamo plan: svi intervjui Mega Tzara na koje nalećemo na netu, biće sjeckani i ubacivani, u insertima od po minut dva, pa će i oni iskakati random, kao nekakav sasvim ambiciozni spiker, koji svako malo ispaljuje neku mudrost.

Što se reklama tiče - jedino što se momentalno nudi je banner na ovoj strani, ne želimo da prekidamo program reklamama, znamo i sami koliko to ide na živce.

Slušanje Radio Tzar-a je potpuno besplatno. No Dirty tricks. Uživajte!