Rambo Amadeus upisao master studije prostornog planiranja Želim svoju zgradu da pretvorim u eko zgradu budućnosti.

Popularni muzičar Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus svetski megacar, zadnijih par godina se veoma ozbiljno bavi ekologijom i problemima održivog razvoja. Da bi napredovao u toj oblasti odlučio je da upiše master studije na katedri za Prostorno planiranje na PMF u Beogradu.

- Tačno je da sam upisao poslediplomske studije na katedri za Prostorno planiranje. Ponesen napretkom koji nauka daje u ovoj oblasti i nužnošću promena u odnosu prema životnoj sredini, rešio sam da ipak u ovu moju aktivnost unesem neku metodu, proceduru. Znanje se gomila, bez pravilne metodologije upotrebe znanja, mogu samo da unesem zbrku u zivot.
Postoji puno naučnih saznanja iz ove oblasti, ali je kod nas još uvijek minimalna volja za primjenom.
Energetska efikasnost prije svega sa sobom donosi ozbiljne uštede u mjesečnim računima, uz blagotvoran uticaj na okolinu.
Trenutna preokupacija mi je mogućnost pretvaranja zgrade u kojoj živim u pravu eko kuću budućnosti.
Malo je poznato da je evropska unija odbila prostorni plan Crne Gore do 2020. godine, jer nije bio dovoljno u skladu sa strogim standardima u oblasti održivog razvoja. Dakle, potrebno je da vladajuća struktura malo više obrati pažnju na glas struke, na glas nauke, jer će se tako izbjeći greške.
U velikoj meri ono što radimo u sadašnjosti nam odredjuje budućnost
- kaže Rambo.

Na konkursu Ministarstva ekologije upravo je prihvaćen Rambov projekat televizijske serije "EEE".

- Projekat "Tri E" je serija televizijskih emisija u kojima će biti reči o održivom razvoju, ekologiji, ali i o drugim stvarima koje se tiču zdravog života jedne zajednice. Serija će biti emitovana u udarnom terminu, jer mislim da su ljudi više prezasićeni lošim serijama, pukom zabavom i rijaliti šou programima i da su željni da napokon čuju nešto korisno. Scenario za emisiju "Tri E" je skoro gotov i trebalo bi da krenemo sa snimanjem negde u martu - dodaje Rambo.

Kao veliki ljubitelj jedrenja, Rambo je prošle godine kupio sa kolegom prof. Duškom Lučićem dve male jedrilice od pet i po metara, koje se zovu "Mikrotoneri".

- Ja i kolega Duško Lučić iz Crne Gore, smo kupili dva identična Mikro Tonera, sa kojima se takmičimo u trkama koje se zovu "Meč rejs" i koje su veoma popularne u Svijetu. Nas dvojica već osnivamo ligu i želimo da se prijavimo za međunarodna takmičenja Mikro Tonera. Ići ćemo najverovatnije kao ekipa na svetsko prvenstvo Mikro Tonera u Francusku iduće godine. Mikrotoner je pravi brod za intelektualce, jer košta manje od prosječnog automobila, pa nije potrebno biti tajkun da bi se došlo do njega.
Ja volim da jedrim i u Beogradu, koji je za to savršen grad, jer ima dve reke i 5 jedriličarskih klubova.
Ovo je pravo vreme za jedrenje, jer postoji oprema sa kojom se to može raditi i zimi. Leti je prevruće i nema vetra
- kaže Rambo.

Što se tiče muzike, Rambo lagano radi na novim pesmama.

- U decembru imam koncert u Ljubljani. Sada imamo i brass sekciju u bendu, tako da sve zajedno zvuči mnogo explozivnije, uvjerljivije. Trenutno se nadam nekoj pristojnoj ponudi za Novogodišnji nastup.

- U svakom slučaju iduće godine planiram da uradim i novi album - kaže vredni Rambo Amadeus na kraju razgovora.