Što si primitivniji, bolje plivaš! Rambo za MONDO: Što si primitivniji, bolje plivaš!

Svjetski mega car, svjetovnog imena Antonije Pušić a.k.a Rambo Amadeus, pričao je za MONDO o kapitalizmu, umjetnosti, politici, turbo-folku, ekologiji, medijima, istoriji, budućnosti...

Mjesto radnje - bekstejdž banjalučkog Demofest kluba, vrijeme radnje - niko ne zna, ali je jedno sigurno - Rambo je umjetnik „par exelans“ i u stanju je da sve ili gotovo sve, pretvori u jedinstvenu satiru, punu duhovitih opaski na račun svih aktera, uključujući i sebe.

Od 1988. godine i albuma „O tugo jesenja“ postoji na muzičkoj sceni, ali za razliku od svjetskih zvijezda, ne zarađuje ni približan novac. Ipak, nimalo ne žali što nije rođen negdje drugdje.

„Ko zna šta bih bio da sam negdje drugdje rođen. Ja sam rođen u velikoj SFR Jugoslaviji i doživio sam njen raspad što predstavlja svakome od nas veliko životno iskustvo. Da sam se rodio u Velikoj Britaniji sigurno ne bih razmišljao na ovakav način. Kod njih se ništa specijalno nije desilo već 800 godina. Tu i tamo su jedni drugima sjekli glave, ali suštinske promjene nije bilo. Oni su bili i ostali kolonijalna sila“, počeo je Rambo priču za MONDO.

On vjeruje da je bavljenje rokenrolom sjajna stvar, ali bez uticaja na politička zbivanja u nekoj državi.

„Može da utiče koliko i neka drama Henrika Ibzena ili Pola Zindela 'Uticaj gama zraka na sablasne nevene'. Turbo-folk je odavno postao mejnstrim i u muzici i u politici, i to ne samo kod nas već u čitavom svijetu“.

Prema njegovim riječima, kapitalizam je krivac što su „lukavi i glupi“ pobijedili „pametne, a pristojne“.

„To je liberalni kapitalizam, to je džungla. Nama se nije dopadao socijalizam, pa smo prešli na ovaj kapitalizam, koji nam je svima pokazao zube. Lukavi i glupi imaju snažniji instinkt za preživljavanje od ovih koji su kulturniji i to je to. Što si primitivniji, a manje vaspitan, bolje plivaš u današnjem društvu“.

Ipak, promjene koje je donio Internet možda mogu svemu tome da „stanu na rep“.

„On je definitivno napravio revoluciju u svim sferama. Posebno u razvoju znanja i ljudskih sposobnosti. Umjetnost je zbog postojanja Interneta decentralizovana i potvrdila se misao Karla Maksa i Endija Vorhola da ćemo svi imati 'pet minuta slave'. Zato je vrijeme, odnosno trajanje u nekom poslu, jedini dokaz kvaliteta. A RASMC traje već pune 22 godine“.

„Sedmu silu“ doživljava kao nužno zlo, a posebno je kivan na „novokomponovane“ medije.

„Talas privatizacije medija doveo je do nuklearne i nukleusne primitivizacije, jer su novi vlasnici medija neobrazovani i oni daju medijsku sliku koja je po njihovom okusu. Njihov polupismeni provincijalni diskurs je i doveo do turbo-folka“.

Obzirom da je „kumovao“ tom nesretnom terminu iz 90-tih, Rambo je sarkastično primjetio da postoji mogućnost čak i njegove evolucije.

„Može, ali samo u onoj mjeri u kojoj evoluiraju  vlasnici privatnih televizija. Ako odu  na 'Sorbonu' i zavrse visoke škole, filozofiju i umjetnost, onda je moguće... To je pravi primjer apsurda kapitalizma. Zavisimo od (ne)ukusa pojedinaca“.

Na pitanja o religioznosti, nije bio raspoložen previše da govori.

„To nije pitanje za štampu jer je jako intimno. Ali, evidento je da se danas ne možete baviti modernom fizikom bez pitanja o prostoru ili vremenu. Na njih ne možemo da odgovorimo bez promišljanja o postojanju nekakvog višeg reda. Kasnije, sve to prolazi kroz kojekve birokratizacije i onda... Da ne pričam... „

Priznaje takođe da ne prati muzičku scenu u ex- Jugoslaviji.

„Život je kratak, ostalo mi je mnogo da čujem u istoriji muzike. Nisam preslušao ni čitavog Stevana Mokranjca, Gotovca, Slovenskog, a kamoli da stižem da slušam nove pop bendove. Iskreno, meni je to kao iskusnom  čovjeku, od 47 godina, u startu dosadno“.

Ipak, neke savremenike iz svijeta muzike izuzetno poštuje.

„Isidoru Žebeljan, kompozitora klasične muzike, koja je ostvarila zavidnu svjetsku karijeru. Dalje, recimo Ivan Aleksijević je napravio izvrsnu ploču 'New jazz moment', ali ovo 'tandara – mandara', što  prave đeca da imaju koji dinar za picu i izlaske to ne pratim. Pored toga, podržavam ih u istom omjeru kao što ih podržavam u bavljenju sportom, da ne konzumiraju droge, alkohol, cigarete i sve drugo što šteti njihovom zdravlju...“

Indirektno, Rambo je aludirao da ponekad radi u „korist svoje štete“.

„To što ja ne pratim muzičku scenu, ne znači da sam prepotentan već star. Zanimljivije mi je slušati Baha ili Hendla, nego bilo koju novu vrstu muzike. Znam da time smanjujem broj omladine koja će dolaziti na moje koncerte i plaćati ulaznice, ali želim da se oslobodim tog lažnog 'kapitala' i da se sa svojom publikom povežem na više osnova. Jer s koliko ljudi se povežete po više osnova, utoliko će vaš život biti sadržajniji i srećniji“. Gomila onih koji su slučajno tu, samo su mjehur od sapunice, na njih se ne može ozbiljno računati.

Kao poznati borac za podizanje ekološke svijesti, oduševljen je običnim ljudima, ali pomalo razočaran u državu i „političke elite“.

„Prilično sam prijatno iznenađen podatkom da je narod toliko inteligentan i ekološki osvješten. Brži je narod za promjenu nego državni aparat, koji je po svojoj prirodi spor. Evo i podatka koji to dokazuje - dvije trećine automobila u Srbiji ima ugrađen plin. To je sjajno. Ekologija, ako je pravilno primjenjuješ, služi samo za štednju para. Što više o tome znaš, manji su ti rashodi za energiju... A manje trošenje energije je manje zagađenija okolina“.

Po njegovom mišljenju, političke i poslovne elite uštede ne žele da prihvate, jer onda ostaju bez svog dijela kolača.

Nafta, dok dodje iz bušotine do potrošača, prodje preko mnogo ruka. Sunce pada direktno svakom na glavu, i tu se teško ugraditi procenat.


Svjetski mega car je potom podijelio nekoliko korisnih savjeta mladim ljudima.

„Stvar je potpuno jasna. Budućnost je logična posljedica sadašnjosti! Ako tražite posao, nemojte da ga tražite u marketinškoj agenciji, jer oni će prvi da propadnu pošto je Internet donio direktnu vezu imeđu proizvođača i kupca, a u međuvremenu su se nagomilali, ostaće samo najbolji. Gledajte da radite u preduzeću sa što manje zaposlenih. Budite skromni, brzi za promjene, prisutni van državnih granica, dozvoljavajte da u kolektivu svi doprinose i donose ideje jer je svaki mozak dragocjen“...
   Pravite dirketne linkove sa malim proizvođačima hrane, čiji višak proizvoda distribuirate svojim prijateljima.

Naš najveći problem, prema Rambovim riječima, leži u nerazvijenoj socijalnoj svijesti.

„Stvar je jasna. Ovde postoji samo individualna svijest. Svi mi mislimo da je Univerzum sazdan zbog  samo zbog nas samih i da će poslije naše smrti doći potop. Ništa ne poštujemo osim nas samih. Pogledajte samo kulturu saobraćaja i sve će vam biti jasno“.

Zbog svega toga bi u škole umjesto istorije uveo predmet koji bi se zvao 'Budućnost'!

„Djecu interesuje budućnost, a ne istorija... Ta nauka samo proučava istoriju ratovanja. To mene ne zanima, zanima me samo istorija kulture, umjetnosti, filozofije i sl.“

„Ali i bez toga, novi vijek donijeće raspoređivanje kapitala opet zbog Interneta. Znanje više nije elitistička roba. Danas svi mogu da dođu do saznanja o bilo čemu, pa će stari način poslovanja, stari kapitalistički  moral morati da evoluira... Čitajte Marksa, njega su bacali u smeće, a sada je ponovo postao najčitaniji u brojnim zemljama“.

Iako je posljednji album „Hipišizik Metafizik“ izišao prije dvije godine, do novog ćemo, na žalost morati još da sačekamo.

„Nemam pojma kad ću raditi album, niti na šta će ličiti. Imam puno ideja, ali gledam koja ce biti najkorisnija mladima.

Ne želi da bude nimalo lažno skroman i naglašava da bi bio velika svjetska zvjezda da nije „jezičke barijere“.

„U to nema nikakve sumnje jer radim odličan posao sa svojim momcima iz preduzeća“.

O izletima u glumački svijet, nema neko posebno mišljenje.

„Dođeš tamo na set, tetoše te, šminkaju, šta je znam... Ništa“.
(N. Šatara, MONDO)